środa, 24 sierpnia 2011

Kruche ciasto z jeżynami i jabłkami

Ten wypiek jest bardzo podobny do jabłecznika tylko poprostu do musu dodałam jeżyny ;) Ciasto wyszło naprawdę super bo nie jest takie słodkie tylko te nadzienie takie kwaskowate. Dla mnie PYSZOTA ! :) po upieczeniu przyznam się Wam że zjadłam 3 duże kawałki pomimo tego że była już godzina 22.00 ale co tam. Dla takiego dobrego ciacha warto ;) rozeszło się w mgnieniu oka. Polecam!


 Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny Kasi 
- 5 żółtek
2 łyżki proszku do pieczenia 
- opakowanie cukru waniliowego 
- 4 łyżki cukru

Nadzienie:
- 10 małych jabłek
- 500g jeżyn
- szklanka cukru
- łyżka przyprawy korzennej
- duża łyżka cynamonu
- 100 ml wody
- garść goździków

Piana:
- 5 białek z jaj
- szczypta soli
- kisiel żurawinowy z cukrem (może być truskawkowy lub malinowy)

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać cynamon, goździki, cukier, przyprawę korzenną i wodę (tak aby przykryć dno garnka i uniknąć przypalenia) Gdy jabłka trochę namiękną wsypać jeżyny, całość dusić pod przykryciem około pół godziny.

2. Wyrobić ciasto: do miski wsypać mąke, jajka- żółtka , posiekaną kaśkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier. 
3. Blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem a reszta co zostanie schować do zamrażalki na jakieś 15 minut.
4. Na ciasto wyłożyć wystudzony mus owocowy.

5. Z białek ubić pianę dodając trochę soli. Pod koniec ubijania dodać kisiel.
6. Ubitą pianę wylać na jabłka i wierzch posypać startym na tarce ciastem. Tym które wcześniej schowaliśmy do zamrażalnika.
7. Ciasto piec w 180C około godziny.



1 komentarz: