środa, 24 sierpnia 2011

Jabłecznik

W domu nadmiar jabłek z ogrodu babci. Mi to nie przeszkadza, zrobiłam już sobie do słoika a resztę przeznaczyłam na ciasta. Dzisiaj przepis na kruchym cieście z zasmażanymi jabłkami...


Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny Kasi
- 5 żółtek
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- aromat śmietankowy

Na mus jabłkowy: 
- 8 malutkich jabłek/ 5 dużych
- 3/4 szklanki cukru
- mała garść goździków
- 2 łyżki cynamonu bądź przyprawy do piernika
- 100 ml wody (tylko tyle aby przykryło dno garnka)
- garść rodzynek jeśli ktoś lubi

Na pianę:
- kisiel jabłkowy
- 5 białek z jaj
- szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać cynamon, goździki, cukier i rodzynki, podlać wodą (nie należy przesadzić, wystarczy aby przykryło dno garnka inaczej jabłka przypaliłyby się) Zagotować pod przykryciem ok. pół godziny.
2. Wyrobić ciasto: do miski wsypać mąke, jajka, posiekaną kaśkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier i aromat.
3. Blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem a reszta co zostanie schować do zamrażalki na jakieś 15 minut.
4. Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy.
5. Z białek ubić pianę dodając trochę soli. Pod koniec ubijania dodać kisiel (smak do wyboru u mnie jabłkowy)
6. Ubitą pianę wylać na jabłka i wierzch posypać startym na tarce ciastem. Tym które wcześniej schowaliśmy do zamrażalnika.
7. Ciasto piec w 180C około godziny.


2 komentarze:

  1. Lubię jabłeczniki/szarlotki,z zasmażanymi,słodkimi jabłkami jeszcze nie jadłam,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu ma być kisiel w proszku do tych białek czy taki już zrobiony wg przepisu na opakowaniu? Czekam na odpowiedź bo chcę takie ciasto szybko zrobić :) gg:888791 albo tutaj zaglądnę.

    OdpowiedzUsuń