poniedziałek, 3 października 2011

Ciasto jogurtowe z gruszkami

Wyśmienite i bardzo proste. Zrobiłam je ponieważ miałam sporo gruszek które i tak się psuły a nie nadążyliśmy z ich jedzeniem. Już wiem że na kolejny weekend też będe je piekła bo wyszło przepysznie ! ;D



Składniki:
- 6 jajek 
- 300g cukru
- 120g oleju 
- 220g jogurtu naturalnego ( u mnie biszkoptowy )
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- 560g mąki pszennej


Dodatkowo:
- ok. 7 dość twardych gruszek
- dżem brzoskwiniowy pół słoika
- tabliczka czekolady
- 3/4 kostki masła 
- otręby śliwkowe 2 łyżki
- musli cruch 4 łyżki 


Wykonanie:
Całe jajka ubić mikserem z cukrem waniliowym na puszystą masę, proszek do pieczenia rozpuścić w jogurcie biszkoptowym (dokładnie wymieszać) dodać do ubitych jajek i wlać olej. Mąke przesiać, dodać niewielkimi porcjami do mokrych składników i za pomocą łopatki delikatnie wmieszać do ciasta. Formę 20x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem, przełożyć ciasto, wyrównać. Gruszki obrać i pokroić na kostki lub małe kawałki. Układać na cieście. Łyżką zrobić kilka kleksów z dżemu. Posypać otrębami i musli oraz posypać czekoladą wcześniej startą na tarce (nie całą) Ciasto włożyć do piekarnika i piec ok. 35 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu, resztę czekolady rozpuścić w rondelku z 2/3 kostką masła i polać ciasto. Smacznego ! 

1 komentarz: