niedziela, 15 stycznia 2012

Pierniczki z ciasteczkami

Wszystko tak z opóźnieniem dodaję no ale pomału muszę to ogarnąć. Damy radę ;) a takie ciasteczka można przecież piec nie tylko na święta ale też na co dzień. Połowa jest z przepisu na typowe pierniczki a druga połowa na ciastka kruche, maślane no i też zrobiłam takie przekładane z nutellą dla mojego młodszego braciszka bo on kocha czekoladę; zresztą, ja też :)




Przepis na ciasteczka kruche:
- 450g mąki pszennej tortowej
- 150g masła
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- kilka kropelek aromatu śmietankowego (według uznania)
- 3 jajka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- prawdziwe kakao ( jeśli chcemy aby ciastka były ciemne )

Dodatkowo:
- M&Ms'y
- wiórki kokosowe
- skórka pomarańczowa i cytrynowa
- migdały
- płatki migdałowe
- rodzynki
- posypka kolorowa do ciast


Lukier:
- 3 białka jajek ubijamy mikserem, dodajemy szklankę cukru pudru i kilka kropel soku z cytryny.


Masło z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę, dodając po jednym jajku dalej miksować. Dodać cukier waniliowy, aromat, sól, proszek do pieczenia oraz szklankę mąki, utrzeć. Pozostałą mąkę wysypać na stolnicę, dodać przygotowane ciasto i zagnieść na gładką masę. Połowę ciasta chowamy do zamrażalnika a do reszty dodajemy kakao i zagniatamy, potem też chowamy do lodówki. W tym czasie smarujemy formy margaryną lub masłem i przykrywamy papierem do pieczenia. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wycinamy foremkami jeśli ktoś nie ma może być szklanka lub jakiś korek. Układamy na blaszcze. Pieczemy 15-18 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu dekorujemy według uznania. Można zrobić też nadziewane ciastka nakładając na jedno nutellę bądź marmoladę i przykryć drugim. 

A reszta powstała z tego pierniczkowego przepisu: 

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki płynnego miodu
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka wody

1. Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy. 2. Gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia. 3. Do odstudzonej masy dodajemy jajko, rozpuszczoną w jednej łyżce wody sodę, przyprawę do pierników i przesianą na sitku mąkę. 4. Całość wyrabiamy robotem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż przez 10 minut.  Wymiksowane ciasto wkładamy na 1 godzine do lodówki. 5. Schłodzone ciasto wykładamy na opruszoną mąką stolnicę i wyrabiamy tak aby nie kleiło się do rąk, cały czas  podsypując mąką 6. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. 7. Jedną połowę ciasta wałkujemy na cienki placek, cały czas podsypując mąką i wycinamy różne kształty ciastek. 8. Powycinane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do tem180'C przez około 15 minut. 9. Gdy ciasto na pierniki  zostało dobrze wyrobione, pierniczki w czasie pieczenia pięknie wyrosną. Upieczone i zrumienione ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Pierniczki ozdabiamy według upodobań. 10. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. Na połowie rozwałkowanego placka nakładamy łyżeczką niewielkie ilości  powidła w odstępach około 3 cm. 11. Ciasto na którym jest powidło przykrywamy drugą połową ciasta i w miejscu gdzie powstały wybrzuszenia po  powidle wycinamy foremką pierniczki, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. 12. Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut. 13. Upieczone i zrumienione pierniczki odstawiamy do ostygnięcia.


1 komentarz:

  1. Ojej, jak uroczo i kolorowo wyglądają te pierniczki :) Aż chce się je wszystkie schrupać!

    OdpowiedzUsuń