poniedziałek, 14 listopada 2011

Spaghetti z sosem pomidorowym

Robiąc spaghetti zawsze sos kupowałam gotowy. Koniec z tym :) 
przecież można zrobić samemu! nie dość że pyszny to jeszcze wiemy że mamy świeże rzeczy a nie konserwanty.


Składniki:
- makaron Lubella spaghetti
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- pieprz, sól
- majeranek
- pietruszka
- koperek
- łyżka cukru
- plaster sera żółtego lub startego

Przygotowanie: Zagotować wodę na makaron w dużym garnku. Wodę zagotować i do gotującej się wrzucić makaron. Gotować 10 min. al dente. Posolić, i po ugotowaniu odcedzić.
Na patelnię lejemy dwie łyżki oliwy z oliwek i posiekaną cebulę z startym czosnkiem. Dusimy aby cebulka nam się ładnie zeszkliła. Następnie dodajemy pomidory z puszki, posiekany koperek i pietruszkę, solimy, pieprzymy i cukrujemy. Wszystko razem podsmażamy około 20 minut, często mieszając. Spaghetti polewamy sosem i posypujemy startym lub pokrojonym serem. Można wsadzić  do mikrofalówki na 50sekund moc 60W aby ser się nam ładnie rozpuścił. smacznego!

2 komentarze:

  1. Też zdecydowanie jestem fanką domowych sosów. Pysznie i zdrowo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. aż mi ślinka cieknie! domowe sosiki są najlepsze i nic ich nie zastąpi! ;3

    OdpowiedzUsuń