czwartek, 10 listopada 2011

Pulpety z piersi kurczaka



Składniki:
- duże podwójne piersi z kurczaka
- 5 małych łyżek kaszy mannej
- jedna czerstwa razowa bułka
- 1/4 szklanki wody
- jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koper świeży
- marchewka
- 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:
1. Mięso pokroić w kostkę i zmielić w maszynce. Do zmielonego mięso dodać jajko, wodę i namoczoną wcześniej bułkę, sól, pieprz, majeranek. Składniki dokładnie pomieszać i ulepić kulki. Nastawić wodę w dużym garnku i nalać 800ml wody. Wrzucić do wody liść laurowy, pokrojoną marchewkę, ziele angielskie, czosnek, sól. Gotować wywar pod przykrywką około 10 min tak aby woda się zagotowała. Do wrzątku dodawać pulpety. Całość gotować jakieś 25 minut. Następnie wyciągnąć pulpety z wody i wywar jeszcze gotować jakieś 15 minut. Dodać natkę posiekanego koperku i 2 łyżki mąki aby powstał sos. Do gotowego sosu wrzucić pulpety. Gotować 2 minuty.

1 komentarz: