sobota, 23 kwietnia 2011

Sernik z brzoskwiniami - pyszny !

Moja mama ten sernik robi odkąd pamiętam... Zawsze korzysta z tego przepisu i wychodzi rewelacyjnie. Cała rodzinka się nim zachwyca. A jako że mamy okres wielkanocny to zawita On u mnie na wielkanocnym stole. Dziś razem z mamą upiekłyśmy i wyszedł nam właśnie taki...


Ciasto kruche: 
- 3 szklanki mąki tortowej wymieszać z 3 łyżkami proszku do pieczenia
- pół kostki masła + pół kostki "kaśki"
- 5 żółtek
- 2/3 szklanki cukru
Z wyżej wymienionych składników zagnieść ciasto kruche (można dodać aromat waniliowy) podzielić na część większą i mniejszą, lekko zamrozić.
Brzoskwinie: z puszki odlać i pokroić na ćwiartki
Masa serowa: 
- 1 kg sera półtłustego (zemleć) lub twarogu gotowego do sernika 
- pół kostki masła - stopić
- 2/3 szklanki cukru utrzeć z 4 jajkami
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Wyrobić ucierając masę serową mikserem.
Piana:
- 5 białek ubić na sztywno dodając pod koniec 1 szklankę cukru - ubić.
Większą część ciasta kruchego zetrzeć na spód na który należy wyłożyć masę serową, na nią poukładać pokrojone brzoskwinie i na nie wyłożyć sztywną pianę z białek, na końcu zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta kruchego. Piec około godziny i 15 min. w temperaturze 160 C. 
SMACZNEGO ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz