sobota, 23 kwietnia 2011

Makowiec na kruchym cieście

Przygód miałam wiele z tym aby to ciasto doszło do skutku ale najważniejsze że się udało ;) 
Aż sama nie wierzyłam, że takie mi wyjdzie bo przyznam że pierwszy raz w życiu robiłam makowca. 
Teraz już wiem- będę robić go zdecydowanie częściej.

Kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- kostka margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- aromat migdałowy lub arakowy
1. Mąkę posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia, aromat i śmietanę.
Zagnieść ciasto. Podzielić na częśći, jedna większa druga mniejsza. Schłodzić w zamrażarce.

Masa:
- masa makowa 900g
- 2 jajka
- rodzynki 100g (wcześniej namoczyć w wodzie)
- skórka pomarańczowa 100g
- aromat
- 2 łyżki wódki lub spirytusu
- 2 łyżki miodu
1. Do masy dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wbić jajka, dodać miód, spirytus, aromat. Wszystko pomieszać łyżką (NIE miksować) Wyłożyć na kruchę ciasto zostawiając miejsce po bokach na wyrośnięcie. Na masie ułożyć kratkę z reszty ciasta kruchego. Posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem. Piec około 90 minut w temp. 180 C.

1 komentarz: