środa, 26 stycznia 2011

Ziemniaki z kefirem

Ziemniaki pod jogurtową pierzynką
Składniki:
- ziemniaki 
- jogurt naturalny
- 3 łyżki śmietany 12%
- ogórek zielony 
- 2 ząbki czosnku 
- koperek
- 5 rzodkiewek
- sól, pieprz do smaku ew. Vegeta

Obrać ziemniaki, ugotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos; zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ogórki i rzodkiewkę, drobniutko posiekać koperek oraz czosnek. Odstawić na jakieś 15 min aby woda wyciekła. Wcześniej doprawić jarzynką (vegetą) lub solą i pieprzem. Dodać śmietanę i 100g jogurtu naturalnego. Wszystko razem połączyć i wymieszać. Ugotowane ziemniaki polać sosem. Można posypać także na wierzch koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz