środa, 26 stycznia 2011

Piernik świąteczny Królewski

Piernik zrobiłam niestety z gotowego proszku ciasta czekoladowego ponieważ on wtedy zawsze wychodzi mi najsmaczniejszy. Wszyscy zawsze się nim zachwycają. Jest naprawde pyszny dlatego polecam.




Składaniki:
- ciasto czekoladowe ( ja wybieram zawsze takie http://a01.cdn.a.pl/zdjecie-6756/dr-oetker-murzynek-Product2.jpg
- 3 jajka
- 150g miękkiego masła
- 8 łyżek mleka
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- aromat arakowy
- śliwki suszone ok. 70g
- morele suszone ok. 100g
- wiórki kokosowe
- marmolada / konfitura / lub dżem (u mnie dżem porzeczkowy pomieszany z marmoladą owocową)
- orzeszki ziemne w karmelu lub miodzie
- polewa czekoladowa lub kostka czekolady

1. Do miski wrzucić proszek z opakowania, dodać masło lub margarynę, jajka, mleko, śliwki suszone i morele, cukier waniliowy. Wszystko miksować do uzyskania gładkiej masy. Dodać aromatu arakowego (dzięki temu piernik będzie miał wspaniały zapach ) wrzucić pokrojone śliwki i morele suszone. Ponownie zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę i piec w temp. 175 C ok. 45 min. W połowie pieczenia przekroić wzdłuż aby ciasto nam nie pękało.

Po upieczeniu i wystygnięciu wyciagnąć ciasto z blachy, przekroić na pół. Posmarować konfiturą i posypać dodatkami według uznania. Mogą byc orzechy, wiórki kokosowe, owoce suszone, bakalie itd. Nałożyć drugą połowę ciasta. Polać polewą czekoladową lub lukrem i posypać ozdobami. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz