środa, 26 stycznia 2011

Karpatka

Ciasto:
- szklanka wody
- pół kostki masła lub margaryny
- 5 jajek
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 1,5 l mleka
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 8 żółtek
- 150 g cukru
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 opakowania usztywniacza do śmietany (śmietana fix)

Wodę zagotować z tłuszczem, wsypać mąkę i mieszając, podgrzewać, aż zrobi się jednolite i błyszczące ciasto. Lekko przestudzić. Wbijać po jednym jajku , mieszając łyżką lub mikserem na bardzo niskich obrotach. Na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozsmarować na natłuszczonej , średniej wielkości blasze (ok. 20x30 cm) i piec ok. 30 minut w temp. 200oC. Wyjąć, ostydzić, upiec w ten sam sposób drugi placek.

Żółtka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, 1 szklankę mleka i dobrze wymieszać. Resztę mleka (5 szklanek) zagotować z cukrem waniliowym. Kiedy już zacznie się gotować , powoli dodawać masę żółtkową i ciągle mieszając, podgrzewać przez 1 minutę. Zestawić z ognia i ostudzić całkowicie.
Śmietankę ubić z usztywniaczem i wymieszać z ostudzoną masą budyniową. Wyłożyć na jeden placek umieszczony w blaszce i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i schłodzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Skorzystałam z przepisu kuchareczki. -> http://kuchareczka.blox.pl/2010/01/Karpatka-budyniowa.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz