środa, 26 stycznia 2011

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Składniki:
- 3 szkl  maki
- 3/4 kostki masla
- 2 jajka
- 3/4szkl cukru 
- 1cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1lyzeczka proszku do pieczenia 
- skorka otarta z 1/2 cytryny
- 2 budynie (ja dałam waniliowy i malinowy)

Ciasto zagniesc i podzielic na 2 czesci. Rozwalkowac jedna czesc i wylozyc dno blaszki 21x30cm wylozonej papierem. Na ciescie ulozyc ciasno wypestkowane sliwki rozcieciem do gory. Śliwki zalać budyniem (budyń ugotować w 0,6l mleka 2 budynie!) Calosc przykryc druga czescia ciasta. Mozna przyozdobić kawalkami owoców lub zrobić polewę z tabliczki czekolady. Piec od 45min do jednej godziny (powinno sie ladnie zarumienić ) w temp180st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz