wtorek, 27 listopada 2012

Cukiniada

Był jesienią czas, że moja mama nie ustanie przynosiła mi cukinie. 
Nie mogło się to zmarnować więc kombinowałam jak popadnie. 
Bez żadnych przepisów, brałam wszystko z głowy i wyszło coś bardzo fajnego.
Mianowicie, faszerowane cukinie z sałatką ryżową. 





Składniki: 
- średnia cukinia
- woreczek ryżu
- papryka
- pomidor
- papryka czerwona
- jogurt naturalny 3 duże łyżki
- 3 łyżki majonezu
- cebulka zielona
- 100g kukurydzy z puszki 
- cebula 
- 2 plastry sera żółtego
- sól, pieprz 
- łyżka bułki tartej
- masło do wysmarowania naczynia  

1. Cukinie przeciąć wzdłuż, wyrżnąć łyżeczką środek tak aby było miejsce na włożenie farszu. 
2. Gotujemy ryż w osolonej wodzie, odcedzamy i czekamy aż wystygnie.
3. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy ryż, majonez, jogurt naturalny, doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Nastawiamy piekarnik na 180 C aby sie nagrzał. 
5. Całość farszu nakładamy do cukini. Układamy na to starty bądź pokrojony ser żółty, i posypujemy troszkę bułką tartą. 
6. Wkładamy cukinię do naczynia żaroodopornego wysmarowanego masłem. 
7. Zapiekamy ok. 40 min w 160 C. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz