sobota, 14 stycznia 2012

Ciasteczka nadziewane marmoladą


Przepis zapożyczony z bloga Magiczna Kuchnia.
W tym roku na święta robiłam też właśnie pierniczki nadziewane. Wyszły bardzo dobre, kruche i po prostu rozpływały się w ustach. A jeszcze żeby były lepsze i przypominały te alpejskie kupowane w sklepie namoczyłam je w czekoladzie i posypałam kokosem. Przepisy już niestety po świętach bo w ostatnim czasie miałam sporo spraw i nie zaglądałam tu zbyt często. Ale nadrobię, obiecuje :)

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Kuchareczki Moje ;* 
Bo nawet jeszcze Wam nie składam życzeń. Więc z opóźnieniem to robię.


Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki płynnego miodu
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 kopiasta łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka wody

Ponadto:
1 tabliczka czekolady
1/4 szklanki mleka
cukrowa posypka

1. Masło, miód i cukier puder lekko podgrzewamy. 2. Gdy składniki będą jednolite i płynne, odstawiamy do lekkiego przechłodzenia. 3. Do odstudzonej masy dodajemy jajko, rozpuszczoną w jednej łyżce wody sodę, przyprawę do pierników i przesianą na sitku mąkę. 4. Całość wyrabiamy robotem na jednolite i gładkie ciasto nie krócej niż przez 10 minut.  Wymiksowane ciasto wkładamy na 1 godzine do lodówki. 5. Schłodzone ciasto wykładamy na opruszoną mąką stolnicę i wyrabiamy tak aby nie kleiło się do rąk, cały czas  podsypując mąką 6. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. 7. Jedną połowę ciasta wałkujemy na cienki placek, cały czas podsypując mąką i wycinamy różne kształty ciastek. 8. Powycinane ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do tem180'C przez około 15 minut. 9. Gdy ciasto na pierniki  zostało dobrze wyrobione, pierniczki w czasie pieczenia pięknie wyrosną. Upieczone i zrumienione ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Pierniczki ozdabiamy według upodobań. 10. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm. Na połowie rozwałkowanego placka nakładamy łyżeczką niewielkie ilości  powidła w odstępach około 3 cm. 11. Ciasto na którym jest powidło przykrywamy drugą połową ciasta i w miejscu gdzie powstały wybrzuszenia po  powidle wycinamy foremką pierniczki, tak aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz. 12. Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut. 13. Upieczone i zrumienione pierniczki odstawiamy do ostygnięcia. 14. Czekoladę  rozpuszczamy w mleku na jednolitą masę lekko podgrzewając, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.15. Nadziewane pierniczki obmaczamy w przestudzonej czekoladzie. 16. A następnie obsypujemy wiórkami kokosowymi i odkładamy, aby czekoladowa polewa zastygła. Smacznego !!!

1 komentarz: