niedziela, 9 października 2011

Czekoladowa rozkosz


Ciasto czekoladowe z gruszkami i galaretką 


SKŁADNIKI

125 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady 70%
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1/2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2łyżeczki sody oczyszczonej
1 duże jajko
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 torebki cukru waniliowego
gruszki ok. 7 sztuk
2 galaretki owocowe- agrestowa i pomarańczowa u mnie


CZEKOLADOWE CIASTO Z OWOCAMI I GALARETKĄ - PRZYGOTOWANIE

Mleko zagotować, do gorącego wrzucić pokruszoną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Pozostawić do ostudzenia.
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej misce mikserem utrzeć jajko na jasny krem, następnie powoli dodawać cukier i ciągle ucierać. Dalej ucierając dodać olej, śmietanę i ostudzone mleko.
Do masy dodać cukier waniliowy i zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać mąkę z kakao. Miksować tylko do połączenia się składników.
Nagrzać piekarnik do 170 stopni C, dno tortownicy o wym. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec ok 30 minut, sprawdzić patyczniek czy suche. Po upieczeniu odpiąć obrecz, ostudzić. Po wystudzeniu zapiąć ponownie obręcz z tortownicy.
Przygotować galaretkę, 2 galaretki rozpuścić w 800 ml wrzącej wody. Ostudzić.
Na ostudzone ciasto ułożyć owoce i zalać je tężejącą galaretką (gdy wylejemy za rzadką galaretkę, wsiąknie ona w ciasto). Schować ciasto do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem zdjąć obręcz i kroić gotowe ciasto.

2 komentarze: