Składniki :
- wadowickie kremówki papieskie Gellwe
- 200g masła lub maragryny
- litr mleka
- 4 jajka
- 1/4 cytryny
- cukier puder do posypania ( mi zabrakło )
Przygotowanie: ubić jaja i wsypać mieszankę do robienia ciasta, następnie przelać do formy i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec ok. 40 min w 180C. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto do ostygnięcia. Przygotować krem; z litra mleka odlać szklankę i dokładnie wymieszać z mieszanką do kremu, resztę mleka zagotować. Gdy mleko zacznie kipieć zdjąć z ognia i wlać mleko z pomieszanym proszkiem kremowym. Mieszać aby nie powstały gródki. Odstawić do ostygnięcia i następnie dodać masło, utrzeć mikserem. Biszkopt przekroić na pół i nasączyć rozmieszanym sokiem z cytryny i 150ml wody, łyżką cukru. Nasączać biszkopt, na dolną warstwę nałożyć krem i przykryć górą. Można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę.
ale w wadowickich kremowkach to ciasto jest cos ala francuskie, a tu jest biszkopt
OdpowiedzUsuń