Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 250g Kasi
- 2 łyżki cukru waniliowego
- aromat śmietankowy
- dżem z czarnych porzeczek
- krem czekoladowy np. nutella 100g
Do nadzienia:
- 6 białek
- szklanka cukru pudru
- 2 budynie po 40g - u mnie śmietankowy i biszkoptowy
- wiórki kokosowe 250g
- śmietana 18% - 650ml
- twarożek orzechowy 300g
- sok z dużej cytryny
Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część włożyć do lodówki a drugą wylepić dno blachy (25x35) Ciasto posmarować dżemem pomieszanym z kremem czekoladowym. Całość schować do lodówki.
W tym czasie przyrządzić masę; Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, wsypać budynie i wiórki kokosowe. Wlać śmietanę oraz twarożek i sok z cytryny. Całość wymieszać mikserem. Masę wylać na ciasto z dżemem, a na nią zrobić z ciasta wcześniej schowanego do lodówki małe kulki i ułożyć na wylanej masie. Można też ciasto zetrzeć na tarce, wedle uznania. Piec 50 minut w 180C.
świetnie wygląda. Mama pewnie była zachwycona..;-)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę wspaniale. Zjadłabym teraz duuży kawał :D
OdpowiedzUsuń