Składniki na biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 8 jajek
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Krem:
- pół litra mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- kostka masła
Na wierzch:
- 3 galaretki (u mnie porzeczkowe)
- porzeczki i agrest
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 0,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Najpierw rozcięczyć proszek z mąka w mleku. Resztę mleka zagotować i dodać gdy składniki gdy zacznie się podnosić. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Wstawić do lodówki.
Uwaga! 3 galaretki cytrynowe na 1 litr wody.
Bardzo fajny blog. I like it. Zapraszam do mnie:
OdpowiedzUsuńhttp://nocnyszejker.pl/?pwid=fb450d2350354b1596adef0b9b37fc89