Składniki:
- Piersi z kurczaka
- przyprawy:
* do kurczaka po staropolsku
* papryka słodka
* czosnek
* jarzynka
- majonez
- ser żółty 250g
- pieczarki 8 dużych sztuk/ 11 mniejszych
- cebula
- sól
- pieprz
1. Piersi z kurczaka kroimy tak jak na kotlety i rozbijamy. Następnie układamy na blaszce na sreberku i nacieramy z obu stron przyprawami (czosnkiem,jarzynką, papryką, przyprawą do kurczaka) Wkładamy na około godzinę do lodówki, w tym czasie obieramy pieczarki i kroimy z cebulą. Na patelnię teflonową wlewamy trochę wody (ja nie używam oleju jeśli ktoś nie ma nic przeciwko dodatkowym kaloriom może podsmażać na oliwie) wrzucamy posiakane pieczarki i cebulę i dusimy na patelni jakieś pół godziny. Ser trzemy na tarcę na grubych oczkach. Następnie wykładamy mięso z lodówki, nakładamy na nie pieczarki i cebulę, na to duża łyżkę majonezu i posypujemy duuużą ilościa sera żółtego. Wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego. Zapiekamy w 180C - 25 minut.
Gotowe danie:
A tutaj etapy po kolei.
Można do tego zrobić sałatkę.
U mnie zwyczajna z kapusty pekińskiej, pomidorów i ogórków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz