Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 150g margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka proszku do pieczenia
Masa bananowa:
- 5 bananów
- 125g margaryny
- 2 opakowania galaretki
- łyżka cukru pudru
- płatki kukurydziane typu Goldflakes 100g
Dodatkowo: cukier puder do posypania, nutella
WYKONANIE ciasta:
Margarynę, cukier i jajka zmiksować, dodać resztę składników. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C ok. 45 minut.
MASA: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę i cukier utrzeć mikserem. Dodawać stopniowo pokrojone i pogniecione banany, galaretkę i pokruszone płatki. Wstawić do lodówki na 20min. Ostudzone ciasto przekroić wzdłóż, dolne ciasto posmarować nutellą i nałożyć na nią masę bananową. Przykryć drugą połówką i pospypać cukrem pudrem.
Ps. U mnie ciasto górne przez przypadek połamało się bo położyłam na nim miskę. Dlatego dodałam parę pokruszonych herbatników dla uratowania sytuacji.
Jak przepysznie wygląda. :) Nawet nieupieczone ciasto wygląda smakowicie, aż się prosi o spróbowanie. :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Dzięki za miłe słowa;) i obserwuję z zaciekawieniem,Twoje posty o śniadankach bardzo mi się podobają.
OdpowiedzUsuń