wtorek, 28 lutego 2012

Sałatka z żółtym ryżem

Znaleziona w moim zbiorze przypraw kurkuma, bardzo mnie zainspirowała. Leżała i czekała aż po nią sięgnę - i się doczekała. Postanowiłam zrobić sałatkę ryżowo warzywną i właśnie użyć do zafarbowania ryżu użyłam kurkumy. Pomieszałam, namieszałam a goście na urodzinach zachwyceni. I właśnie o to chodziło!


Składniki:
- dwa woreczki ryżu
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy 
- łyżka kurkumy
- ogórki kiszone 3 sztuki
- puszka kukurydzy
- papryka czerwona 2 średnie szt.
- kapusta pekińska 
- 4 jajka
- płatki migdałowe
- słonecznik łuskany, solony
- gruszki i jabłka suszone
- majonez 4 łyżki
- keczup 
- musztarda 3 łyżki 
- sól, pieprz
- przyprawa do sałatki greckiej


Przygotowanie: 
1.Masło i oliwę roztapiamy w rondelku, dodajemy ryż i mieszamy jakieś 3 minutki.
2. Dodajemy kurkumę i dwie szklanki wody tak aby przykrył nam się ryż. Często mieszamy aby sie nie przypalił i gotujemy jakieś 20 min tak aby ryż wciągnął nam całą wodę. Po ugotowaniu odstawiamy na jakiś czas aby ryż doszedł do siebie.
3. Kapustę pekińską siekamy, kroimy wszystkie warzywa w kostkę i wrzucamy do miski w której będziemy wszystko razem mieszać.
4. Gdy ryż ostygnie dodajemy do naszej miski z wszystkimi warzywami.
5. Suszone gruszki i jabłka zalewamy wrzątkiem, po czym kroimy w kostkę i dodajemy do składników.
6. Płatki migdałowe i słonecznik prażymy na patelni.
7. Gdy już wszystkie składniki mamy w misce dodajemy przyprawy, majonez, keczup i musztardę, solimy pieprzymy i całość dokładnie mieszamy. 
8. Gotową sałatkę przekładamy do dowolnego naczynia, u mnie była to miska i troszkę jeszcze od góry udekorowałam przed podaniem. 





Pyszna sałatka

Kocham zdrowe odżywianie, gdy coś jest wartościowe i ma sporo witamin. Dlatego też postanowiłam zrobić taką sałatkę którą byłam zachwycona! sycąca bo wychodzi jej dużo ale nie ma tam nic co mogłoby zaszkodzić dlatego też można ją jeść do woli. 




Składniki:
- jogurt naturalny 100g
- twaróg półtłusty 150g
- pierś z kurczaka
- groszek z puszki 
- słonecznik łuskany solony
- kapusta pekińska 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- przyprawa do twarożku 
- pomidorek koktajlowy do ozdoby 


1. Kapustę pekińską siekamy, Układamy na spodzie naczynia, resztę zostawiamy aby posypać na górze gdyż jest to sałatka warstwowa. Pierś z kurczaka wcześniej marynujemy w przyprawie do twarożku i wstawiamy do lodówki (gdy tego nie zrobimy to nic się nie stanie tylko tak bardziej przejdzie przyprawą i smak będzie intensywniejszy) 
2. Usmażoną pierś z kurczaka wykładamy na tą kapustę pekińską którą wcześniej wyłożyliśmy do miski. Na górę posypujemy resztą kapusty, posypujemy odsączanym na sitku groszkiem, twaróg kroimy w kostkę, jogurt naturalny mieszamy z przyprawą do twarożku, wszystkie składniki polewamy jogurtem i wierzch posypujemy słonecznikiem. Dałam jeszcze jednego pomidorka koktajlowego bo akurat nawinął się pod ręką. No i oczywiście wcześniej solimy i pieprzymy.


GOTOWE :)  

niedziela, 26 lutego 2012

Coś słodko- kwaśnego

Nie wiem skąd inspiracja na bułkę w takim połączeniu, ale smakowała mi. I to najważniejsze. 



Składniki:
- bułka pszenna 100g
- mix sałat
- kukurydza z puszki 2 łyżki
- dżem truskawkowy
- margaryna 
- ser Hohland w plasterkach
- papryka żółta


Penne pod słodką pierzynką.

Bardzo prosty i szybki pomysł na słodką kolację, obiad lub przekąskę.

Składniki:
- makaron razowy penne
- banan
- jogurt Fantazja truskawkowa
- troszkę soli 

Makaron gotujemy al dente ok. 8 min. Wodę lekko solimy. Ugotowany makaron odcedzamy na sitku, wykładamy na talerz i polewamy jogurtem i jego konfiturą, kroimy banana i posypujemy nasze danie. 




Bułeczka słodziuchna.

Bułeczka razowa musli z rodzynkami posmarowana kremem czekoladowo-orzechowym.
I pysznie rozpoczęty dzień !

Pożywne śniadanko

 Składniki:
- chleb słonecznikowy
- margaryna Rama
- szynka drobiowa
- ser żółty
- sałata
- pomidor 
- papryka