środa, 24 sierpnia 2011

Kruche ciasto z jeżynami i jabłkami

Ten wypiek jest bardzo podobny do jabłecznika tylko poprostu do musu dodałam jeżyny ;) Ciasto wyszło naprawdę super bo nie jest takie słodkie tylko te nadzienie takie kwaskowate. Dla mnie PYSZOTA ! :) po upieczeniu przyznam się Wam że zjadłam 3 duże kawałki pomimo tego że była już godzina 22.00 ale co tam. Dla takiego dobrego ciacha warto ;) rozeszło się w mgnieniu oka. Polecam!


 Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny Kasi 
- 5 żółtek
2 łyżki proszku do pieczenia 
- opakowanie cukru waniliowego 
- 4 łyżki cukru

Nadzienie:
- 10 małych jabłek
- 500g jeżyn
- szklanka cukru
- łyżka przyprawy korzennej
- duża łyżka cynamonu
- 100 ml wody
- garść goździków

Piana:
- 5 białek z jaj
- szczypta soli
- kisiel żurawinowy z cukrem (może być truskawkowy lub malinowy)

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać cynamon, goździki, cukier, przyprawę korzenną i wodę (tak aby przykryć dno garnka i uniknąć przypalenia) Gdy jabłka trochę namiękną wsypać jeżyny, całość dusić pod przykryciem około pół godziny.

2. Wyrobić ciasto: do miski wsypać mąke, jajka- żółtka , posiekaną kaśkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier. 
3. Blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem a reszta co zostanie schować do zamrażalki na jakieś 15 minut.
4. Na ciasto wyłożyć wystudzony mus owocowy.

5. Z białek ubić pianę dodając trochę soli. Pod koniec ubijania dodać kisiel.
6. Ubitą pianę wylać na jabłka i wierzch posypać startym na tarce ciastem. Tym które wcześniej schowaliśmy do zamrażalnika.
7. Ciasto piec w 180C około godziny.



Jabłecznik

W domu nadmiar jabłek z ogrodu babci. Mi to nie przeszkadza, zrobiłam już sobie do słoika a resztę przeznaczyłam na ciasta. Dzisiaj przepis na kruchym cieście z zasmażanymi jabłkami...


Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka margaryny Kasi
- 5 żółtek
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- aromat śmietankowy

Na mus jabłkowy: 
- 8 malutkich jabłek/ 5 dużych
- 3/4 szklanki cukru
- mała garść goździków
- 2 łyżki cynamonu bądź przyprawy do piernika
- 100 ml wody (tylko tyle aby przykryło dno garnka)
- garść rodzynek jeśli ktoś lubi

Na pianę:
- kisiel jabłkowy
- 5 białek z jaj
- szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać cynamon, goździki, cukier i rodzynki, podlać wodą (nie należy przesadzić, wystarczy aby przykryło dno garnka inaczej jabłka przypaliłyby się) Zagotować pod przykryciem ok. pół godziny.
2. Wyrobić ciasto: do miski wsypać mąke, jajka, posiekaną kaśkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier i aromat.
3. Blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem a reszta co zostanie schować do zamrażalki na jakieś 15 minut.
4. Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy.
5. Z białek ubić pianę dodając trochę soli. Pod koniec ubijania dodać kisiel (smak do wyboru u mnie jabłkowy)
6. Ubitą pianę wylać na jabłka i wierzch posypać startym na tarce ciastem. Tym które wcześniej schowaliśmy do zamrażalnika.
7. Ciasto piec w 180C około godziny.


wtorek, 16 sierpnia 2011

Śniadanko nr. 140

Wczorajszy powrót z wakacji musiałam uczcić dzisiejszą owsianką ;) bo cały tydzień nie robiłam fotek posiłków więc od dzisiaj powrót do starych nawyków ;]

Składniki:
- płatki cini minis
- owsianka nesvita cynamonowo- jabłkowa
- rodzynki 
- suszone śliwki 
- delicja szampańska pomarańczowa 


środa, 3 sierpnia 2011

Śniadanko nr. 139

- owsianka truskawkowa do zalewania z Lidla
- mieszanka studencka 30g
- musli jesienne z Lubelli 20g
- nektarynka

wtorek, 2 sierpnia 2011

Lody z bakaliami ;)

Orzechy, bakalie, lody.... moja miłość <3


Użyłam tutaj mieszanki studenckiej, rodzynek i lodów Algida śmietankowych. 

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Kasza z serkiem topionym i fasolką

Uwielbiam fasolkę szparagową, babcia teraz przywozi mi często z ogródka. Zrobiłam już zapas i zamroziłam. Jako mała dziewczynka wcinałam ją z zasmażką z masłem i bułki tartej. Teraz jem prosto z wody i pomimo tego nadal ją wielbię. Ostatnio w domu miałam pustki więc przygotowałam taki obiad.


Składniki:
- woreczek kaszy gryczanej
- fasolka szparagowa
- serek topiony ze szczypiorkiem 40g
- keczup

Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przytrzymać pod przykryciem aby nasiąkła i powiększyła swoją objętość. Fasolkę obrać z końcówek i gotować około 50 min w wodzie z solą. Ser topiony pokroić w kostkę i posypać nim kaszę. Włożyć do mikrofalówki aby się rozpuścił na kaszy lub podawać bez roztapiania jeśli ktoś tak lubi. Całe danie polać keczupem. Smacznego !

Stimeria Hortex

Długo zastanawiałam sie nad kupnem tego eksperymentu z Hortexu. Nie żałuję jednak :) dobre to było. Mięso miękie i fajnie doprawione te warzywka, wybrałam wersje oczywiście najbogatszą z ryżem i kurczakiem. Mogę polecić ;) wiem że poszłam na łatwiznę ale poprostu byłam ciekawa czy jest to dobre. Przekonałam się, że warto było.

"Warzywa po toksańsku z ryżem i kurczakiem"



Składniki:
- opakowanie stimeria hortex
- keczup
- papryka konserwowa

Przygotowanie: Danie podgrzać w mikrofalówce zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Polać keczupem i tyle ;)