niedziela, 31 lipca 2011

Ciasto drożdżowe ze ślwikami

Zawsze mam lekką obawę przed pieczeniem ciasta drożdżowego bo boję się że drożdże nie wyrosną. Tym razem jednak się udało ;) najważniejsze żeby odpowiednio dobrać temperaturę mleka. Często zdarzały mi się wpadki gdy wrzucałam drożdże do wrzątku lub wystawiłam na balkon do ostygnięcia i przesadziłam z ochłodzaniem. Teraz jednak ciasto pięknie mi wyrosło i nie miałam żadnych problemów z wyrobieniem. Nic specjalnego w tym cieście nie było, zwykłe drożdżowe z marmoladą i owocami. W sam raz do herbatki...


Składniki:
- pół kostki drożdży
- 3 i pół szklanki mąki
- szklanka mleka
- pół szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- pół kostki masła

Dodatkowo: 
- śliwki i jedno jabłko - ale możecie dać jakie tylko chcecie
- pół słoiczka dżemu truskawkowego pomieszanego z brzoskwiniowym
- cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko podgrzać, dodać masło i cukier puder. Zdjąć z ognia po rozpuszczeniu składników.
2. Drożdże pokruszyć i wsypać do miseczki.
3. Po ostygnięciu mleka (nie do wrzątku, ani żeby nie było za zimne ! ) wsypać drożdże.
4. Do dużej miski wsypać mąkę, jajka i powoli mieszając dodając drożdże z mlekiem, cukrem i masłem.
5. Wyrobić ciasto aby było pulchne i gładkie, bez gródek.
6. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja zawsze wkładam pod kołdrę.
7. Wyrośnięte ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
8. Ułożyć na nim owoce i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 55 min. Piec w 180 C.
9. Gotowe ciasto, jeszcze ciepłe posmarować dżemem i posypać cukrem pudrem.

sobota, 30 lipca 2011

Słodki misio

Uwielbiam ciasteczkaa i jogurciki. W takim połączeniu powstał ten deser.
Kefir z konfiturą śliwkową fajnie się z nimi łączy.


Składniki:
- ciasteczka kruche 
- ciastka korzenne 
- rodzynki 35g
- mieszanka studencka 50g
- kefir z konfiturą śliwkową Piątnica (klik)


Chwila odpoczynku

Jest lato, sobota, a Ja pochłonięta porządkami bo pogoda nie dopisuje postanowiłam urozmaicić sobie czas deserem. Lekki, łatwy szybki i pyszny :) zapomniałam tylko dodać cynamonu :(( buu... ale jak tylko go powtórzę to cynamonek będzie. Jabłka z ogrodu mojej babci. Oo tak!



A to właśnie z nich powstał deser...

Składniki:
- dwa jabłka słodko kwaśne np. Lobo
- serek naturalny lub waniliowy jeśli wolicie bardziej słodki
- cynamon (o którym zapomniałam)


Przygotowanie: jabłko starłam na tarce ale takiej do robienia papek dla małych dzieci. Można też zmielać jabłko w blenderze. Jogurt przełożyć do jakiejś szklanki lub pucharka i na wierzch polać jabłkami. Gdy ktoś chce można przyrządzić ten deser na ciepło, a jabłka podgrzać z cynamonem w garnku wcześniej krojąc w kostkę. Smacznego!


czwartek, 28 lipca 2011

Śniadanko nr. 138

- serek Jogobella owocowa wyspa szarlotkowy
- płatki Fitness czekoladowe 30g
- musli owocowe 20g
- rodzynki 25g
- ciasteczko kruche

Na miły początek dnia

Dzisiaj odeszłam od mojej tradycji miksów na słodko. Postanowiłam że zjem sobie kanapki. Z sałatką, kolorowe, takie jak lubię... Jednak coś czuję że śniadania na słodko u mnie zwyciężą. Dlatego zaraz zamiast obiadu idę sobie przygotować moje śniadanko tyle że opóźnione bo czuję że spada mi cukier. Hehe :)


Składniki na kanapki:
- 2 kromki chleba ciemnego wiejskiego
- masło
- pasztet z kurcząt "drosed"
- 2 plastry szynki krakowskiej
- ogórek
- ogórek kiszony
- keczup
- sałata

SMACZNEGO 

środa, 27 lipca 2011

Śniadanko nr. 137

- serek homogenizowany "Serniczek z rodzynkami"
- musli fitella cynamonowe 50g
- ciasteczka korzenne 2 sztuki
- rodzynki 30g



Bułeczki z serkiem wiejskim i dżemem

Za oknem pogoda straszna, tęsknota za latem pobudza we mnie ciekawe smaki. 
Jednym z nich są bułeczki które przygotowałam sobie na poprawę nastroju. Pychotka!



Składniki:
- bułka ciemna z ziarnami
- serek wiejski 200g
- dżem truskawkowy i brzoskwiniowy
- masło

1. Serek wiejski pomieszać z jednym smakiem dżemu.
2. Bułkę posmarować masłem i drugim rodzajem dżemu lub konfitury.

wtorek, 26 lipca 2011

Ciasto bananowe

W domu zalegało mi sporo bananów których i tak nie zdążyłabym zjeść i prędzej czy później zepsułyby się. A po co jeśli mogłam je wykorzystać w tak ciekawy sposób. Postanowiłam więc upiec ciasto bananowe. Nie znałam żadnego przepisu oprócz kopca kreta więc wyszukałam w szufladach z przepisami taki jeden placek bananowy ;) I udał się. Ulepszyłam troszkę ten przepis, dodałam kilka swoich dodatków i o to proszę. Bananowiec jak ta lala.


Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 150g margaryny
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka proszku do pieczenia

Masa bananowa: 
- 5 bananów
- 125g margaryny
- 2 opakowania galaretki 
- łyżka cukru pudru
- płatki kukurydziane typu Goldflakes 100g

Dodatkowo: cukier puder do posypania, nutella  

WYKONANIE ciasta: 
Margarynę, cukier i jajka zmiksować, dodać resztę składników. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 C ok. 45 minut. 

MASA: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Margarynę i cukier utrzeć mikserem. Dodawać stopniowo pokrojone i pogniecione banany, galaretkę i pokruszone płatki. Wstawić do lodówki na 20min. Ostudzone ciasto przekroić wzdłóż, dolne ciasto posmarować nutellą i nałożyć na nią masę bananową. Przykryć drugą połówką i pospypać cukrem pudrem.

Ps. U mnie ciasto górne przez przypadek połamało się bo położyłam na nim miskę. Dlatego dodałam parę pokruszonych herbatników dla uratowania sytuacji.